Divadelná sezóna v DAB sa bude niesť v znamení komediálnych klasikov

07.08.2012 Nitra

Nitra 6. augusta (TASR) – V znamení divadelných komediografov – klasikov, ich vrcholných diel a podôb komiky na svetových javiskách sa bude niesť nová divadelná sezóna v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre. V monotematickom ladení plánuje divadlo uviesť šesť divadelných komédií niektorých z najvýznamnejších svetových dramatikov. V ich tematickej a žánrovej mnohorozmernosti sa zrkadlia všemožné podoby humoru a smiechovej kultúry. Tie chcú tvorcovia a herci nitrianskeho divadla preveriť súčasnou javiskovou optikou a dnešným tvorivým pohľadom viacerých generácií slovenských režisérov.

Pozadie lásky a princíp fungovania mužsko-ženského vábenia odhalí rozmarná komédia Prefíkaná vdova talianskeho klasika tohto žánru Carla Goldoniho v réžii Michala Náhlíka. Svoju premiéru bude mať na javisku DAB 7. decembra tohto roka. Nasledovať bude absurdná groteska francúzskeho dramatika rumunského pôvodu Eugéna Ionesca. Plešatá speváčka v réžii Ľubomíra Vajdičku bude mať premiéru 1. februára 2013. Už o dva týždne neskôr uvidia diváci premiéru najslávnejšej a najobľúbenejšej komédie Williama Shakespeara Skrotenie zlej ženy. Komédia v réžii Svetozára Sprušanského hovorí o premenlivosti a zložitosti vzťahov medzi mužom a ženou, o súboji pohlaví, o manželských turbulenciách, o mužských spôsoboch podrobenia ženy i o krutosti našich vzťahov.

Slovenská komediálna klasika bude v repertoári nitrianskeho divadla zastúpená Rokom v Kocúrkove autora Jána Chalupku. Synonymum malomestskej obmedzenosti, všetečnosti a úzkoprsosti v réžii Kamila Žišku uvidia návštevníci divadla v premiére 12. apríla 2013. V komediálnom defilé nitrianskeho divadla nebude absentovať ani politický akcent. Nemecký klasik Friedrich Schiller prepracoval do svojej politickej veselohry Parazit pôvodnú francúzsku komédiu, ktorú v roku 1797 napísal Louis-Benoit Picard. Príbeh o vzostupe a páde šikovného, obratného kariéristu pranieruje v komickej nadsádzke pokrytectvo, chorobnú túžbu po úspechu a aj dnes aktuálny problém všemocnej korupcie. Komédia pod režijnou taktovkou Lukáša Brutovského bude mať premiéru 19. apríla budúceho roka. Tvorbu ruských komediografov bude v nitrianskom divadle zastupovať reprezentant divadla realistickej charakterokresby – komédie morálky Alexander Nikolajevič Ostrovskij. V tragikomédii Dievča bez vena v réžii Michala Vajdičku si hlavnú úlohu zahrá Nela Pocisková. Svoju premiéru bude mať 21. júna budúceho roka.

Predskokanom monotematickej divadelnej sezóny 2012/2013 bude ojedinelý a svojím rozsahom výnimočný projekt uvedenia troch hier jedného autora, významného britského dramatika strednej generácie Dennisa Kellyho. Kelly reprezentuje to najzaujímavejšie z dnešnej ponuky súčasnej britskej dramatiky. Jeho hry sú dnes s úspechom uvádzané po celej Európe. Oplývajú zvláštnym humorom, iróniou a výraznou kadenciou výsmechu hlúposti a tuposti. Dramatik suverénne pracuje s prekvapivosťou zvratov, nepredvídateľnosťou pointy príbehu, s jazykovou viacvrstvovosťou. Celoslovenská trojpremiéra Láska a peniaze-Dna-Siroty je naplánovaná na 14. septembra tohto roka. Projekt vzniká v spolupráci s BRITISH COUNCIL v Bratislave.
 

Vyberte región